Dat is nog eens wat anders dan een vissengraat in je keel: zes stekels in je gezicht waarbij er eentje uit je wang steekt! Dat is de prijs die een Pelsrob (Arctocephalus forsteri) in Australie betaalde voor zijn maaltijd. Dit is de eerste keer dat dit soort verwondingen bij gestrande pelsrobben zijn ontdekt, staat in Diseases of Aquatic Organisms van 30 april. 

Prooi valt aan

Schedel pelsrob met zes stekels van vissen
Schedel pelsrob met zes stekels van vissen (foto David Hocking, Monash University School of Biology)

Het zeezoogdier werd dood gevonden op het strand in Zuidoost-Australie met meerdere steekwonden. Toen hij de stekel zag die uit de wang van de rob stak, besloot dr. David Hocking van Monash University School of Biological Sciences de schedel in de CT-scan door te lichten. Tot zijn verbazing kwamen er nog vijf andere scherpe objecten tevoorschijn. Na onderzoek in de collectie van Museums Victoria bleken ze afkomstig van twee verschillende vissen: weerhaken van de staart van een stekelrog en de gekartelde rand van de rugvin van een bleke draakvis of Chimaera, een soort haai. Beide vissen zijn dus tot de tanden toe gewapend tegen hongerige roofdieren. Zo kunnen ze de rollen omdraaien: prooi valt roofdier aan. 

Steekincident

Hocking vindt het aannemelijk dat de ernstige verwondingen van de pelsrob uiteindelijk tot zijn dood hebben geleid. Is deze geprikte pelsrob nu een uitzondering of komen deze fatale steekincidenten vaker voor? De dikke vacht van deze dieren maakt het lastig om de verwondingen te zien, dus het is goed mogelijk dat ze simpelweg niet eerder zijn opgemerkt. Hocking pleit er daarom voor om gestrande robben voortaan ook na te kijken op deze puntige prikkels. Het zou kunnen wijzen op een nieuwe pijnlijke doodsoorzaak voor zeerobben en hun verwanten. Voorlopig is de stand vis – rob 6 – 0.