Tekstschrijver en journalist

Als nieuwsgierige tekstschrijver duik ik graag in een onderwerp om daar op een begrijpelijke en aanstekelijke manier over te schrijven.

Astrid Kromhout

Wil je jouw kennis en enthousiasme delen met een groter publiek? Ik schrijf er plezierig leesbare en toegankelijke teksten over.

Mensen die mijn stukken lezen, vinden ze interessant en prettig leesbaar. Je kunt ook gebruik maken van mijn ervaring als communicatieadviseur om je te helpen jouw boodschap te vertalen naar het juiste communicatiemiddel. Zo nu en dan schrijf ik ook artikelen als journalist. Teksten voor websites, persberichten, jaarverslagen of nieuwsbrieven, een voorwoord, een interview, een boekomslag, maar ook vertaling vanuit het Engels of redactiewerk – voor teksten van A tot Z ben je bij mij aan het juiste adres.

Bekijk hier mijn portfolio.

Mijn cv staat op LinkedIn.

Stuur me een mailtje.

Weten en niet weten

Ik ben nieuwsgierig naar oude en nieuwe kennis en de mensen die wetenschappelijk onderzoek doen.

Mijn enthousiasme over wat we weten en wat we nog niet weten deel ik graag met een breed publiek. Kennis kan helpen mensen te verbinden, daarom vind ik het belangrijk om wetenschap te populariseren. 

Ik ben een generalist met een voorliefde voor natuur, duurzaamheid, evolutie, paleontologie, het heelal, psychologie en filosofie.

Taal is mijn bagage

Na mijn HBO-opleiding Commerciële Economie stuurde mijn liefde voor taal me in het begin van mijn loopbaan in de richting van de export. Daar communiceerde ik in Engels en Duits met mensen uit allerlei culturen. Ik heb er veel geleerd en gelachen.

Toen ik besefte dat ik meer de diepte in wilde, liet ik de marketing en sales achter me. Het vak van journalist lonkte toen al. Naast mijn baan werkte ik een aantal jaren als lokale verslaggever voor het Witte Weekblad Lisse. Omdat ik meer wilde betekenen voor de maatschappij koos ik voor een communicatiefunctie in de non-profit sector. Bij de gemeente Oudewater maakte ik communicatiebeleid en voerde dat uit, schreef de gemeentepagina’s, organiseerde wijkbijeenkomsten, bouwde een website en deed de persvoorlichting. Eén van de leukste dingen vond ik het herschrijven van juridische teksten op zo’n manier dat het meteen duidelijk is wat er moet gebeuren zonder voorbij te gaan aan de wettelijke kaders.

Bij Naturalis Biodiversity Center kon ik nog verder de diepte in. Dit wetenschappelijke instituut met een grote natuurhistorische collectie en een populair familiemuseum was een onuitputtelijke bron van inspiratie. Daar heb ik de wetenschapscommunicatie op me genomen, wat leidde tot een gestage groei in publiciteit zowel in kranten als op televisie en radio, en op social media als Twitter en Facebook. Het leverde me een goed netwerk in de wetenschap en in de journalistiek op. Mijn interesse in wetenschap is daar ontploft. De essentie van een onderzoek kan ik op een toegankelijke manier beschrijven. 

En dat blijf ik doen. Wat ik in mijn vrije tijd doe weerspiegelt mijn passie: duiken, Tai Chi, cursussen filosofie van de tijd, creatief schrijven en wetenschapsjournalistiek. 

Teksten van AZ

– KvK-nummer 78747791
– BTW-id NL003375186B16