Wethouder Marcel Belt van de gemeente Leidschendam-Voorburg is “gebiologeerd door een groene leefomgeving.” Voor Nationaal Park Hollandse Duinen had ik een interview met deze gedreven bestuurder die verbindingen legt, naar natuur en naar mensen.

Marcel Belt is pas aangetreden als wethouder in de gemeente Leidschendam-Voorburg. Met in zijn portefeuille klimaat, duurzaamheid, water en groen is het niet gek dat hij NPHD belangrijk vindt. “Ik ben letterlijk gebiologeerd door een groene leefomgeving.” Hij was dan ook dagvoorzitter van een geanimeerde netwerkbijeenkomst. Een gesprek met een gedreven persoon die aandringt op investeren in groene netwerken. Hoe wil hij bijdragen aan de ambities van NPHD?

Gebiologeerd
“Ik zit buiten hoor, dus je hoort soms buitengeluiden.” Geheel in stijl voor dit telefonische interview over het nationaal park zit Marcel Belt bij Buitengoed Dorrepaal. Het is voor hem een favoriete plek in de gemeente Leidschendam-Voorburg, waar hij sinds kort wethouder is. “Een groene oase, maar het ligt net buiten het gebied van NPHD, aan de andere kant van de Vliet.”

In de carrière van Belt zit een groen-blauwe draad: van programmamanager duurzame ruimtelijke ontwikkeling bij de gemeente Leiden via hoogheemraad bij Hoogheemraadschap van Delfland naar zijn nieuwe functie als wethouder met klimaat, duurzaamheid, water en groen in zijn portefeuille. Verder is hij onder meer bestuurslid bij het Deltaplan Biodiversiteitsherstel.
Waar komt die passie voor de natuur vandaan? “Van jongs af aan heb ik al hart voor biodiversiteit. Ik ben dan ook bioloog. Ik ben letterlijk gebiologeerd door een groene leefomgeving met dieren en planten. Groen in je directe woonomgeving is ontzettend belangrijk voor je welzijn.”

Lees hier verder voor het hele interview.