Deze portfolio geeft je een indruk van wat ik als tekstschrijver, webredacteur en journalist voor je kan betekenen. Lees hier een aantal artikelen die ik in opdracht schreef.

Nationaal Park Hollandse Duinen bij Scheveningen

Nationaal Park Hollandse Duinen

Nationaal Park Hollandse Duinen strekt zich uit over de brede kuststrook van Hoek van Holland tot Hillegom, inclusief landgoederen en cultuurlandschap landinwaarts. Voor de website en de nieuwsbrief schrijf ik uiteenlopende teksten. Zo maak ik een persbericht over een debat, een sfeerverslag van een netwerkbijeenkomst, of ik vlecht verslagen samen tot een impressie van de Kennis- & Werkweek. En ik interview inspirerende mensen, over hun visie op het nationaal park van de toekomst, over hoe zij biodiversiteit bevorderen en over de nieuwe parkentrees.

“Wat een mooi persbericht. We kunnen ons er helemaal in vinden.”
Opdrachtgever

“Het artikel geeft een mooi beeld waar we mee bezig zijn op een luchtige en laagdrempelige manier.”
Een geïnterviewde


WUR NLAS Magazine Muggen begrijpen met machine learning

Wageningen University & Research

Voor het WUR Next Level Animal Sciences Magazine interviewde ik twee wetenschappers over hun onderzoek naar gedrag van dieren. Ze observeren hoe muggen en vogels vliegen, leren de computer dat gedrag te herkennen en willen zo begrijpen hoe de dieren reageren op hun omgeving; van muggenmepper tot klimaatverandering.


TO2 Magazine artikel over veilig vliegende drones

TO2 Magazine en WarmingUP Magazine

In opdracht van Maters en Hermsen schreef ik een artikel over grootschalige dronedemonstraties voor het TO2 Magazine. Voor het WarmingUP magazine sprak ik experts over hun onderzoek naar de aanleg van collectieve warmtesystemen. Zij bieden gemeenten hulpmiddelen om die uitdaging aan te gaan (blz. 33).


Screenshot On the Spot swipezine Communicatiecongres

On the Spot

Voor het On the Spot ‘swipezine’ van het Communicatiecongres deed ik verslag van drie sessies: Andy Wiemer van ProRail, Sherry Rafiq van VodafoneZiggo en Carlijn Celissen en Ralph Poldervaart.


Waterdruk april 2022 colofon

Waternet

Voor Waternet redigeerde ik zowel het interne magazine Waterdruk als onderzoeksrapporten. Natuurlijk let ik op de juiste spelling. Ik zorg dat de Waterdruk lekker leesbaar is, dat de zinnen kort en actief geformuleerd zijn en zo min mogelijk jargon bevatten. Ook voeg ik titels, tussenkopjes en quotes toe. Waar nodig overleg ik met de schrijver en ik werk nauw samen met degene die de opmaak verzorgt. September 2021 t/m april 2022.


“Astrid voelde goed aan wat de betekenis van het blad is voor Waternet. Zo kon ze de stijl van de schrijver goed behouden maar er ook een leesbaar en begrijpelijk stuk van maken. Astrid vroeg feedback, dacht mee, paste zich aan en stelde creatieve oplossingen voor. Ze is proactief alert en scherp op details en Astrid werd gezien als een betrouwbare en betrokken externe collega. Ze is een prettig persoon om mee samen te werken.”
Opdrachtgever en collega


Website Cees Wilkeshuisschool

Cees Wilkeshuisschool Deventer

Voor de nieuwe website van de Cees Wilkeshuisschool schreef ik teksten en ik redigeerde de nieuwe schoolgids.


QualityZorg

QualityZorg geeft patiënten thuis specialistische wondzorg. In het jubileummagazine staan drie interviews van mijn hand. Dionne vertelt over haar masterthesis waarin ze onderzoekt hoe je de wondzorg zo organiseert, dat je de patiënt het beste helpt. Collega’s van het eerste uur Rens en Karin kijken vooruit naar nieuwe manieren om hun specialistische kennis van wondzorg met partners te delen. Sheryl, Sam en Denise komen achter de schermen vandaan waar ze dagelijks de puzzel van de planning oplossen, om de kapper en het biljart heen. 


“Het is echt een heel mooi artikel geworden. Knap werk.”
Opdrachtgever


Functionaliteiten Gebiedonline

Gebiedonline

De coöperatie Gebiedonline biedt een online platform waar je als buurt of beweging mensen met elkaar verbindt. Voor hun website www.gebiedonline.nl beschreef ik welke functionaliteiten het platform biedt en welke pilots er lopen om te onderzoeken hoe je mensen en organisaties nog beter aan elkaar kunt verbinden. 


KIJK Magazine website

KIJK Magazine

Op de website van KIJK Magazine vind je dagelijks up-to-date onderzoeksnieuws. Als webredacteur schreef ik korte en langere artikelen over wetenschappelijk en technisch nieuws. September t/m december 2020.


Cranium Dodo in strips titelpagina

Cranium

Voor Cranium, het tijdschrift van de Werkgroep Pleistocene Zoogdieren, doe ik als vrijwilliger redactiewerk en schrijf ik artikelen.

Dr. Alexandra van der Geer onderzocht hoe de dodo-illustraties zijn geëvolueerd tot in de huidige populaire cultuur. In dit artikel in Cranium december 2021 ga ik op zoek naar de vraag hoe de dodo zich gedraagt in stripverhalen.

Prof. dr. Leon Claessens wil precies weten wat de dodo de das omdeed. Mijn interview met hem staat in Cranium december 2020.


Fietsmaatjes Hillegom Lisse interview krantenknipsel

Fietsmaatjes Hillegom Lisse

Fietsmaatjes Hillegom Lisse zorgen ervoor dat mensen die niet zelfstandig kunnen fietsen, gezellig met een maatje samen buiten bewegen. Als vrijwilliger in het communicatieteam houd ik interviews, zoals dit bijzondere gesprek over fietsen met een vader die dementie heeft. Verder schrijf ik persberichten en help ik bij het maken van nieuwsbrieven. Daarnaast fiets ik op de duofiets met mijn moeder. Op dit YouTube-filmpje fietsen Margareth en haar moeder Leny door de streek en vertel ik meer over Fietsmaatjes.


Artikel Blij om bot te vangen in Roots Magazine

Roots Magazine

Een vissersboot die rondjes draait, vol wetenschappers die graag bot willen vangen. Ik mocht mee op de unieke Kor en Bottocht en schreef er deze reportage over in Roots Magazine – juli/augustus 2020Omslag dossiereditie Ulfberht

Ulfberht

Na een uitgebreid interview met stripmaker Irene Berbée schreef ik als ghostwriter het voorwoord bij de dossiereditie van haar stripalbum Ulfberht en de teksten bij haar art dossier – september 2019.


Naturalis intocht T. rex pers_Foto Marten van Dijl

Naturalis Biodiversity Center Persvoorlichter

Bij de intocht van T. rex Trix en de opening van T. rex in Town in Naturalis organiseerde ik de persreis, onderhield ik de perscontacten en was ik medeverantwoordelijk voor de persontvangst. De (inter)nationale media-aandacht was groot – juni t/m september 2016.


Naturalis Tree of Life Domeinen

Naturalis Biodiversity Center communicatieadviseur

Voor de Naturalis Society brochure hield ik 26 interviews met wetenschappers en collectiemedewerkers, bijvoorbeeld over Geologie en Paleontologie. Ook zorgde ik voor de vormgeving en fotografie.


Onderzoekers aan het werk bij de opgraving op Mauritius

Tekstschrijver

Over de Dodo-expeditie hield ik een blog bij Trouw en Naturalis bij – augustus 2010