Deed jij dat ook wel eens, als je als kind je adres opschreef? Naam, straat, woonplaats, provincie, land, werelddeel, Aarde, Zonnestelsel, Heelal. Het kon maar duidelijk zijn voor de postbode. Misschien was het wel een alien. En waarom niet? Kijk eens omhoog naar dat onmetelijke universum. Wat weten we erover, en wat nog allemaal niet? 

De geschiedenis van de wetenschap is er een van vragen en antwoorden die weer nieuwe vragen oproepen. Hoe toevallig is ons bestaan? Wat is er nog meer te ontdekken? Wat zijn de onopgeloste raadsels? Hoe komen we aan al die kennis? Wie zijn die mensen die hun leven lang zoeken naar antwoorden op nieuwe vragen? Willen we ooit alles weten?

Vragen die mij in de loop van mijn leven steeds meer bezighouden en inspireren. En het zijn niet alleen die meer wetenschappelijke vragen. Door wat je meemaakt, door schade en schande, door lief en leed, ga je je ook van alles afvragen over je eigen leven. Wie ben ik? Gaat het in je leven om wat je doet of wie je bent? Is er nog iets na de dood? Hoe maak je iets van je tijd op aarde? Wat is er belangrijk?

Weten en niet-weten, het is een schijnbare tegenstelling die een bron is van nieuwe inzichten. Een reis vol verwondering over de plek van ons mensen in het grote geheel, en een zoektocht naar je eigen rol in dit alles. 

Ik vind het eerlijk gezegd heel eng om mijn hersenspinsels te delen met de wereld. Tegelijk weet ik dat veel mensen over dezelfde dingen nadenken en in het dagelijks leven wat afpiekeren.

Voor mij helpt het al mijn halve leven om mijn gedachten op te schrijven. Waarom zou ik jou ermee vermoeien? Nou, blijkbaar heb ik een drang om mijn verwondering en blijdschap over kennis te delen met mensen. En dat kan ik het beste door te schrijven. Wie weet zijn er mensen die er ook zo blij van worden. En meer willen weten.