“Zie je het al voor je?” vraagt gids en kartrekker Leo. We zijn ergens halverwege de rondleiding over de nieuwe Herenboerderij in Leimuiden, op weg terug naar de stal aan de Vriezekoop.

Met mijn laarzen in het modderige gras kijk ik om me heen, over zonovergoten leeg land. Toen we aan het begin van de wandeling om de schuur heen kwamen, wees Leo de grenzen van het gebied aan. Ik moest het nog een keer vragen: “Helemaal tot aan die dijk?” Wat een eind! Die uitgestrektheid krijg je niet van Google maps, alleen ‘analoog’ met je neus in de wind. 22 hectare land, nu nog leeg, maar binnenkort…

Duurzaam eten van dichtbij

Een Herenboerderij is een kleinschalig gemengd boerenbedrijf dat eigendom is van een coöperatie met 150 tot 200 leden. Mensen die houden van lekker en duurzaam geproduceerd eten dat ze zelf van dichtbij kunnen zien groeien. Er zijn er inmiddels acht in Nederland. Wij zijn lid van de kersverse Herenboerderij in Leimuiden, en er zijn nog een paar plekken vrij. Als je lid wordt van Herenboeren ben je mede-eigenaar van de boerderij. Je kiest samen wat je graag wilt eten en je krijgt wekelijks een mooi biologisch voedselpakket. Je ziet waar je eten vandaan komt en je kunt de boer helpen als je dat wilt. Alles gebeurt biologisch, duurzaam en diervriendelijk.

Herenboerderij Leimuiden blik richting de stal
Blik richting de stal

Zie ik het voor me? Voor mijn geestesoog verschijnen rechts een heleboel bloeiende laagstam fruitbomen. Achter me in de verte lopen koeien te grazen. Langs het slootje bloeien bloemen en aan de overkant ligt de groentetuin. Voor ons uit schieten kruidenplanten de lucht in. Ja, ik kan me er iets bij voorstellen. 

Koffie met koeien

Het aantal leden van de Herenboerderij Leimuiden groeit gestaag, het staat deze morgen op 114, zegt kartrekker Sandra die net een rondleiding gaat starten. We komen nog meer enthousiaste aspirantleden tegen waaronder eentje op de racefiets die even poolshoogte wilde nemen en zich spontaan aansluit. Op zijn fietsschoenen. Ook voorzitter Lian stapt met diverse enthousiaste mensen rond op het land.

Als we de stal in lopen, valt er diffuus licht door de dakramen naar binnen. Er staat nu geen vee meer in, maar dat is wel weer de bedoeling. En naast de koeien en varkens is er plek om een koffiehoekje te maken, vertelt Leo. Lijkt me heerlijk, met de geur van vee en geschuifel op de achtergrond. Koffie met koeien. In deze lege ruimte met de schuine dakspanten zie ik zo een sfeervolle plek ontstaan.

Herenboerderij Leimuiden interieur van de stal
Het interieur van de stal

Nieuwe leden welkom

Er is ook een idee om zonnepanelen op het dak te leggen. Daarmee zouden we in onze eigen stroom kunnen voorzien, om groente en fruit gekoeld te kunnen bewaren bijvoorbeeld.

Dat er een stal is, is vrij uitzonderlijk voor een Herenboerderij en zo’n overdekte plek biedt tal van mogelijkheden. Zo kan er een grote tafel komen om er je groentes schoon te maken, een ruimte om paddenstoelen te kweken, een educatief hoekje – we raken steeds enthousiaster.

Herenboerderij Leimuiden voorzijde stal
De voorkant van de stal

Het is heel leuk om de plek te zien en een aantal andere aspirantleden te ontmoeten. En er is nog plek voor meer leden! Dus ben je nieuwsgierig geworden, kijk dan eens op de website van Herenboeren Groene Hart. In januari zijn er drie online bijeenkomsten per week waar je meer informatie krijgt en vragen kunt stellen. Makkelijker kan het niet.

Bier- en wijnpad

Als Sandra iets laat vallen over een bier- en wijnpad spitsen onze oren zich. “We hebben het idee om een wandelpad aan te leggen om het hele perceel heen”, zegt ze, “waar je eerst langs hopplanten loopt, dan langs bessenstruiken en langs wijnplanten weer terug.” Vooral die “wijnplanten”, dat is pas vooruitdenken 😉

Vanaf de weg kijken we nog een keer terug over het land. Langgerekte vluchten ganzen vliegen over, ik hoor het suizen van de vleugels van een eenzame zwaan die er achteraan komt. Ja, ik zie het voor me, en ik kan niet wachten!

Herenboerderij Leimuiden blik op stal en kippenschuur
Op de voorgrond is op de plek van het schuurtje een ‘kipcaravan’ gepland voor de kippen, daarnaast de stal.