“Klaar voor een volgend kopje thee?” In een klein porseleinen kopje wordt een verse scheut thee geschonken. Geconcentreerd neem ik een slokje. Pen en papier in de aanslag. Wat proef ik? Vind ik het lekker? Is de smaak duidelijk? Ik zet mijn leesbril op en vink het cijfer 6 aan op mijn formuliertje.
Ja, dit is serious business. We drinken thee met een missie.
Moringa puur
Mijn overbuurman vindt deze thee met gember lekkerder dan de vorige met munt. “Nee, deze is te sterk” zegt zijn buurvrouw. Een ander trekt een ‘Mwah’- gezicht. Voor mij blijft het pure spul favoriet. Dat was het eerste kopje thee en het heeft tot nu toe een unieke smaak: subtiel en toch anders. Ik gaf het mijn hoogste waardering, een 8. Meerdere mensen aan tafel hebben hetzelfde idee, wat tot grote verbazing leidt bij gastvrouw Marijke Besselink. “Dat was alleen bedoeld als referentie, zodat je weet hoe het puur smaakt!”
Het pure spul, dat is Moringa. Moringathee wordt gemaakt van het blad van de Moringaboom. In Afrika zetten mensen niet alleen thee van Moringablad, ze maken er saus van en eten de bladeren als groente. De zaden kun je gebruiken voor waterzuivering, de olie kan dienen als biobrandstof en er wordt zeeplotion van gemaakt. Dat is al wonderbaarlijk genoeg.
Wonderboom
Maar dat is niet het hele verhaal. De boom wordt ook wel Wonderboom genoemd. De bladeren zitten vol met vitamine A en C en mineralen als ijzer, calcium en kalium. Het is daarom een heel gezond voedingsmiddel. Van oudsher gebruiken de inwoners van het West-Afrikaanse land Benin het ook als medicijn. Sterker nog, Marijke vertelt dat er in een ziekenhuis onderzoek is gedaan onder Aidspatiënten. Die bleken zich beter te voelen nadat ze een tijdje Moringa als voedingssupplement kregen.
Gezond drinkteam
Kun je nagaan hoe gezond het ‘drinkteam’ van het theekransje wordt. Want er zijn bij de thee ook heerlijke koekjes met Moringapoeder, drie smaken cocktails met Moringaextract en kruidige Moringasalsa voor op toastjes. Alles smaakt verrukkelijk.
Dat helpt bij het brainstormen, want daarvoor zijn al deze mensen uitgenodigd. Ze komen uit allerlei walks of life: grafisch ontwerp, milieukunde, watermanagement, communicatie, museumwereld, ICT, educatie, voedingskunde. Ze denken niet alleen mee over de smaak, ook over de uitstraling, het logo, de naam, de campagne, de doelgroep, de winkels – alles wat helpt om Moringathee in Nederland op de markt te brengen. Wat dat is wat Marijke en haar man Alex Adounsa willen. Waarom? Er zit een wonderschoon idee achter.
Kansen voor jongeren in Benin
In het dagelijks leven heeft Marijke geen alledaagse baan: ze is tentoonstellingsmaker bij Naturalis. Wij merkten dat we een klik hadden toen we in 2010 in het vliegtuig zaten op weg naar de dodo-expeditie op Mauritius: allebei hartstochtelijk dodofan. Marijke heeft al vanaf het begin van haar carrière een connectie met de dodo en ze weet alles van de uitgestorven vogel.
Met dezelfde passie heeft zij met haar man Alex, die planoloog is, de stichting PlanFutur opgericht. Alex is geboren in het West-Afrikaanse Benin. Hun doel is om de bevolking in Benin te helpen een gezond en duurzaam bestaan op te bouwen. Het Moringaproject is een van hun activiteiten.
PlanFutur heeft inmiddels 1200 Moringabomen aangeplant, gemengd met andere gewassen om te voorkomen dat de bodem wordt uitgeput. Daarnaast hebben ze 20.000 bomen uitgezet bij lokale boeren in de omgeving. De boeren in Benin die hun grond ter beschikking stellen om Moringabomen te telen, krijgen hun deel van de omzet. De plantages zorgen bovendien voor werkgelegenheid voor de kansarme jongeren in Benin, die zo in hun eigen onderhoud kunnen voorzien. En natuurlijk dragen bomen bij aan de opvang van CO2.
Creatieve geesten
Samen hebben Alex en Marijke een kleurrijk en getalenteerd netwerk, dat ze op deze inspirerende middag hebben samengebracht. Naast me zit bijvoorbeeld Maria Schilder, een ‘visual artist’ die een aantal logo’s heeft ontworpen voor deze thee, om te helpen de ideeën te bepalen. De drankjes en hapjes zijn ontworpen en gemaakt door Jennifer Kular, een ‘culinary nutrition educator’ en Joyce Bergsma, orthomoleculair deskundige. Wat een creatieve geesten waren er hier rond!
Inmiddels zijn we bij de cocktails aanbeland en komt de creativiteit los. “Is het een superfood?” “Het moet niet teveel op reform gaan lijken.” “In de supermarkt of juist in gespecialiseerde winkels?” “Waarom niet allebei?” Kleurpotloden krassen over papier en creëren nieuwe kijkrichtingen.
Thee met diepgang
Het levert een schat aan ideeën op die Marijke en Alex aan het eind van de middag gretig inzamelen. Het verhaal van de Moringaboom is verrassend en veelomvattend. Als je dat kort en krachtig wilt verbeelden, lijkt dat lastig. Maar kijk naar de thee: het pure spul zegt van zichzelf al genoeg. Het heeft geen aanvulling nodig. Pure wonderboomthee met diepgang. Wie wil dat nou niet?
Een stuk of veertig uiteenlopende mensen die elkaar niet kennen komen op een middag overal vandaan, hebben het heel gezellig, en produceren een waaier aan ideeën rond een eenvoudig boomblaadje. Dat vind ik nou ook wonderlijk.
Volg de ontwikkelingen via de site www.planfutur.org. Je kunt er ook een Moringaboom adopteren.