Horen hoe je een megamammoetgraf ontdekt of een expert die vertelt over Darwins fossielen, dat is natuurlijk top. Zelf heb ik veel met de reuzenluiaards. What’s in a name. Zo groot als een olifant, zo traag als dikke… stroop. Toch verspreidden ze zich met succes in Amerika. De opkomst en ondergang van dit soort reuzen uit de IJstijd staat centraal tijdens een internationaal symposium op zaterdag 21 en zondag 22 mei in Maastricht. Dit persbericht schreef ik voor de WPZ en ik deel het hier graag met jullie.

Het symposium smeedt vondsten van pleistocene zoogdieren uit meerdere continenten samen tot een breed verhaal over evolutie in de IJstijd. Sluitstuk is de onthulling van het eerste levensechte model van een reuzenbever. Je kunt ook deelnemen aan een gevarieerd activiteitenprogramma. De 40-jarige Werkgroep Pleistocene Zoogdieren (WPZ) organiseert dit reusachtige feest.

Amerikaanse ijstijdgiganten

De zaterdag staat in het teken van de ijstijdgiganten van Noord-, Midden- en Zuid-Amerika. 

Keynote speaker Dr Joaquin Arroyo-Cabrales heeft een primeur voor Nederland. Voor het eerst vertelt hij hier over de opgraving van een spectaculair massagraf van minstens 500 mammoeten bij het nieuwe vliegveld van Mexico-City, dat in 2020 ontdekt werd.

De andere keynote speaker, Dr Gregory McDonald, laat zijn licht schijnen over de evolutie van reuzengrondluiaards in Noord-Amerika. Deze beide lezingen zijn voor iedereen gratis toegankelijk.

Prof. Adrian Lister is expert op het gebied van de fossielen die Charles Darwin tijdens zijn reis met de Beagle verzamelde. Hij vertelt hoe de kies van een doodgewoon paard Darwin aan het denken zette over het waarom van uitsterven.

In de Black Hills van South Dakota onderzoekt Dr Jim Mead een ‘sink hole’ waarin tot nu toe resten van 60 mammoeten zijn gevonden. Hij wil weten wat er is gebeurd. 

Mega mammoetbegraafplaats bij Mammoth Hot Springs (foto Jim Mead)
Mega mammoetbegraafplaats bij Mammoth Hot Springs (foto Jim Mead)

Uit de kiezen van grote planteneters, mest van de reuzenluiaard en darmen van een wolharige neushoorn pulkt dr. Bas van Geel pollen waarmee hij het leefmilieu van deze dieren gedetailleerd kan inkleuren. 

Reuzenbever reconstrueren

De resultaten van een breed nationaal onderzoek aan de reuzenbever (Trogontherium cuvieri) staan op de tweede dag centraal. WPZ-voorzitter Rob van den Berg licht de evolutie van dit uitgestorven knaagdier toe. Onderzoeker drs. Bram Langeveld vertelt over de speurtocht naar fossielen van de reuzenbever in de verzamelingen van amateurs. Zien de resten gevonden op de Tweede Maasvlakte en die uit Tegelen, vlakbij Maastricht, er anders uit, en wat zou dat kunnen betekenen?

Reuzenbeveronderzoek door Ingrid en Peter de Bruijn (foto Nike Liscaljet)
Ingrid en Peter de Bruijn inventariseren en determineren fossiele vondsten van de reuzenbever (foto Nike Liscaljet)

Hoe ‘onze’ reuzenbever verschilt van de Amerikaanse soort licht drs. Tessa Plint toe. Paleokunstenaar Remie Bakker laat zien hoe hij te werk is gegaan om dit imposante knaagdier huid en haar te geven. Zijn levensgrote model van Trogontherium, gemaakt in opdracht van de WPZ, wordt daarna in het Natuurhistorisch Museum Maastricht aan het publiek onthuld. 

Verkiezing Nationaal IJstijdzoogdier

Parallel aan het lezingenprogramma kun je zelf met een expert harpoenen maken zoals de steentijdmensen dat deden, een reis door de ijstijd maken met ‘Oerstoer’ schrijfster Tialda Hoogeveen, een selfie maken met Ed & Willem Bever van de Fabeltjeskrant en een tentoonstelling, boeken- en bottenmarkt bezoeken. De broers Kennis & Kennis beantwoorden vragen over hun unieke talent om levensechte beelden te maken van onze voorouders en de verkiezing van het Nationaal IJstijdzoogdier wordt afgetrapt.

Aanmelden voor reuzen uit de IJstijd

Aanmelden voor het symposium kan via www.pleistocenemammals.com. Alle informatie over de sprekers, het programma en de activiteiten is hier ook te vinden.